lördag 21 augusti 2010

Hur börjar en graviditet?

Varje graviditet är ett litet under och för att det ska äga rum krävs det otaliga händelser i rätt tid och på rätt plats.

En kvinna i fertil ålder producerar en äggcell under en menstruationscykel. Ovulationen, eller ägglossningen, sker mitt i menstruationscykeln. Äggcellen lossar från äggstocken och rör sig längs äggledaren mot livmodern. Befruktningen sker i regel i äggledaren. För att äggcellen och spermien ska mötas måste spermierna vandra en lång väg efter sädesuttömningen från slidan till livmoderhalsen och via livmodern till äggledaren. När den första spermien tränger igenom äggcellens skal, ändras skalets struktur så att de efterföljande spermierna inte längre kan tränga igenom det. Spermiens kärna förenar sig med äggcellens kärna och en befruktning sker.

Den befruktade äggcellen börjar dela sig och kallas nu embryo. Embryot fortsätter vandringen mot livmodern och fäster sig vid livmoderväggen omkring 6–7 dagar efter ägglossningen. För att kunna fästa sig vid livmoderväggen måste embryot befria sig från skalet som omger det. Vid denna fas har embryot utvecklats till en blastocyst och cellernas första differentiering har skett. Fostrets vävnader utvecklas ur blastocystens kompakta inre cellmassa och moderkakan mot fostret bildas av den omgivande vävnaden. Embryot som har fäst sig vid livmoderväggen börjar nu avsöndra hCG-hormon. Graviditeten konstateras genom mätning av halten hCG-hormon i blod- eller urinprov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar